64 GB BELLEK


Hafızamız kaç gblık anı depoluyor? Bu anılar tepe tepeye yıllardır, yedekleme imkanı bile vermeden nerede saklanıyorlar? 
Elime aldığım her kitapta sessiz bir babanın çocuğu konuşuyor yıllar sonra, eski bir ev en küçük odasına kadar hayatta kalmış capcanlı duruyor önümde, ikide bir arıza yapan sokak lambası, çoktan yıkılıp yirmi katlı bir apartman olmuş köşedeki market iki ekmek bir kalıp beyaz peynir alan kadınlara veresiye yazmaya devam ediyor. Geçmiş, şimdiye inatla, eskimeden rahatsız etmeye, rüyalardan haykırmaya, kendini unutturmamak için her boşluktan sızmaya devam ediyor. 
En sevdiğimiz kitaplar; yok etmek için uğraşıldığı halde bellekte en arkaya saklananlardan bahsedenler...  Öyle bir kapasitesi var ki sıkıştırılmış gün ve ayları, kapandı denilen defterleri ansızın karşımıza çıkarıyor.

Bazen, keşke 64 gblık bir bellekle yaşamak zorunda kalmasaydık diyorum. Taşlı yoldaki bisikletten ilk düşüş başkasının hatırası gibi gelmekten öteye gidebilseydi. Geniş belleğimiz kaydedilen en eski dosyaları ancak 'başkası yaşamış gibi' yapmayı beceriyor. Silmekten ise nefret ediyor. Silmek yerine kendini imha etmeyi, hepsini birbirine karıştırmayı, tepe tepeye bindirmeyi göze alacağından  eminim. Belleğin böyle narsist, acımasız olması anlaşılır gibi değil.
Öte yandan bellek böyle narsist olmasaydı, kardeşimize gece masalı okuduğumuz uyku seansları, güneşli havalarda sabah yürüyüşleri, aşık olunan ve hatırlanması için fotoğraflanan günlerin de unutulması gerekirdi günü geldiğinde. Bu 64 gb olduğunu tahmin ettiğim belleği yönetmek bize kalsa ne kadarından geri dönüşüme bile yollamadan kurtulmak isteyip ne kadarını masa üstü arka planı yapardık? Bu oranda kötüler kazanıyor bana göre. Kötüler kazandığı için kalbimizi avucunda sıkıp bırakan, yerden yere vuran romanlar bu kadar güzel oluyor. 64 gblık bellek, silmeyi hiç düşünmediğinden, hangi yolda yürüdüğümüzü bilmeden hayaller içinde çıkıyoruz sinemadan. Bu geniş belleği seviyor muyum sevmiyor muyum, orasına bir türlü karar veremiyorum. Ben kararsız, onun hakkında düşünürken o biriktirmeye devam ediyor.


Görsel kaynağı: http://www.mondemosaic.com/blog/victoria-borges-illustrations-show-varied-artistic-style/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fransız kadınları epilasyon yapmaz

la vie d'Adele

Deniz Feneri - Virginia Woolf